Friday, October 21, 2011

Cheese Cake

Terliurnya baca tajuk di atas (bagi penggemar2 kek, especially yang berasaskan cheese).

Kek ini tidak perlu dibakar, hanya simpan di dalam peti ais dan boleh dimakan keesokan harinya (kalau xsabar, boleh buat pagi dan makan malam tu.  Kalau xsabar gak, buat pagi dan makan petang dan kalau memang jenis orang yang xsabar, pegi je beli kat kedai kek, ok).

Ini adalah first attempt aku nak buat kek ni.  Xsabarnyer..bahan2 pun senang nak cari dan cara membuatnya pun senang...yeahhh!!  (aku xcakap aku nak buat hari nikan???).


Sesiapa yang berminat, boleh la mencuba resipi ini:

CHEESE CAKE

Base

Biskut Chipsmore @ Digestive @ apa2 biskut yang kita suka (blender @ tumbuk halus).
Butter @ Marjerin (cairkan).  Kalau xnak guna butter @ marjerin, boleh guna cream cheese dan yogurt (sikit shj).  Gaulkan biskut dan butter @ marjerin sehingga boleh dikepal.  Padatkan di dalam loyang.

Kalau malas dan nak mudah, beli je kek spounge dan letak di dalam loyang untuk dijadikan base.

Cream Cheese

1 ketul cream cheese philadhepia (250 gm)
1 cup yogurt (apa2 perasa pun boleh)
1 tin fresh cream
1/2 cawan gula halus
2 sudu air lemon (ikut suka nak bubuh atau tidak)
2 sudu besar gelatin (dikacau suku cawan dengan air didih)

Cara2nya

Gula & cream cheese dipukul hingga kembang, masukkan fresh cream, yogurt dan gelatin, pukul hingga sebati.  Kemudian, tuang ke dalam loyang isi biskut tadi dan sejukkan...walllaaaa...

Senangkan?

Kek tu akan jadi seperti ini (tanpa biskut oreo di atas kek tu...nggeeee....)


Selamat mencuba...

1 comment:

  1. nampak mcm sedap je ni.. yg penting is mudah sgt..hehe :-)
    tq tau sudi share resepi ni.

    ReplyDelete